onsdag 29 augusti 2012

Inlägg 13: I vilket jag sjunger grönkålens lov


Det finns en grönsak som är god, vacker, mångsidig och hälsosam. Trots detta så säljs den bara en knapp månad om året, och på restaurangerna är det knappt att den får ätas, utan där hamnar den istället under skinkan som dekoration. Jag talar förstås om grönkål.

Nu sitter kanske icke grönkålsfrälsta och undrar-vad gör man med grönkålen? Det är inte så svårt, kan du laga spenat och ruccola kan du använda grönkål. Min faster gör en grönkålswok med bl.a. rödlök, couscous och valnötter till jul som är jättegod. Det är en grönsak som tål värme bra-och den är guddomligt god om man bara ångkokar den lätt. Strimlar man den fint och tar bort den tuffa mittstocken är den mumsig i en sallad med äpplen, apelsin och rödlök.

Det känns också märkligt i dessa tider när vi värnar alltmer om närodlat och matens ursprung att vår svenska grönkål för en tynande tillvaro medan långväga resenärer som gojjibär och acai får spaltmeter och hyllningar här och var.

Det finns fler kålentusiaster och till och med egna grönkåls-siter. Här blir Rasmus från Vegologi intervjuad för The Kale Project.

Slutligen frångår jag maten och vädjar till era hårdrockshjärtan och "Game of thrones"-frälsta sinnen. Grönkålen har en smak som ekolådan beskrev som "järn, vinter och allvar". "Winter is coming" och kan det bli mer metal?

tisdag 28 augusti 2012

Inlägg 12: I vilket jag funderar över oliv-överflödet i vegetarisk mat

Det finns en sak i vego-utbudet i Sverige som förbryllar mig. Så fort du ska investera i mat som du inte har lagat själv, oavsett om det är pizza, pasta eller en sallad, så dyker oliverna upp. Det är väl ganska oskyldigt, problemet är att oliver är en av de få vegetabilier som jag har väldigt svårt att ta i munnen (undantaget den älskade olivoljan). Det roliga är att de flesta vegetarianer som jag har pratat med inte heller gillar oliver. Så frågan är: varför alla dessa oliver i vegomaten?

Min teori är att det handlar om en slags missriktad vänlighet. Oliver är en av de få vegetariska livsmedel som blandkostare uppfattar som lyxiga. Därför så bombas vegorätterna med dessa små grönsvarta gynnare så att rätten framstår som generös. Det fungerar inte riktigt. jag skulle gärna se mer kreativitet vad gäller vegoingredienser.

Vad säger du?

I nästa inlägg blir det det motsatta, en hyllning till en mycket underskattad grönsak.

måndag 20 augusti 2012

Inlägg 11: I vilket jag improviserar i en belugalinsgryta

Jag fick inspiration från kärlek på tallrik att laga belugalinsgryta. Jag hade dock inte alla grejer hemma som Alexandras originalrecept föreskrev men här har ni vad jag hade i min gryta. Lade till en kålrot som behövde ätas.


Belugalinsgryta
Ingredienser:
(4-6 portioner)
1 gul lök
2 små vitlöksklyftor
en liten kålrot
4 dl belugalinser
1 förpackning krossade tomater (ca 400 gram)
1 burk kokosmjölk 
ca 5 dl vatten
1 förpackning kikärtor (ca 400 gram)/ 4 dl hemkokta
1 lime
rapsolja
2 tsk röd currypaste
salt och santa maria lime pepper


Jag följde tillagningen i originalreceptet med tillägget att jag lät kålroten fräsa med löken och vitlöken. Currypasten tillsatte jag under fräsningen och lime pepper i slutet. En god och mustig vardagsgryta. Åt den med svart quinoa och därmed försvann proteinbristen snabbare än Sonic the hedgehog ;)

Om ni undrar över bakgrundsbytet så kändes det som att den passade bra vad gällde att det är sensommar, inte riktigt höst men det friska gröna har övergått till ett vibrerande crescendo av extra allt. Lite som Vivaldis "Sommaren"


söndag 19 augusti 2012

Inlägg 10: I vilket havregrynsgröten får ett enkelt men gott tillbehör

Provade en riktig höjdare i min frukostgröt imorse. En blandning av hallon och lingon.
Det är mycket enkelt. Ta frysta hallon och lingon. Lägg de i en skål och låt dem tina i kylen över natten. Lägg    i gröten. Tadaa:)

Har du något gott gröttips?

fredag 17 augusti 2012

Inlägg 9: i vilket smaken av, om inte segerns sötma, så av vinnarte och macroner avnjuts

Jag hade tur och vann en burk te i utlottningen hos kärlek på tallrik. "Loving Cups" heter den, är från The spice tree och är ett roiboos-te med bl.a. ananasbitar, mango och solros. Alexandra själv (som skriver kärlek på tallrik) valde just detta te för att hon själv tyckte om det. Så nu är frågan, vad tycker jag?

Loving cups är ett riktigt sensommarte. Det är fräscht och lätt, samtidigt som det har en fyllighet som är god nu när de första stråken av höst dyker upp i luften. Extra gott efter ett långt kvällspass. Jag ger det 4,5 nitar av 5. Den sista lilla halvniten hade suttit där om det funnits ett smak-element som överraskade. Den fina burken kommer att få göra tjänst hos mig långt efter att teet är uppdrucket och bära många, ännu okända teer i sitt sköte.


Har också provat macroner för första gången. Bjöd mormor på fikabröd och min mage och ljust bröd gör min kropp stressad just nu så istället för kanelbulle blev det två macroner (en svartvinbär och en lakrits). Definitivt något jag kan tänka mig att äta igen, men baka låter jag nog andra göra. Macroner är så lagom, en liten god bit, som en liten fe-kaka.

tisdag 14 augusti 2012

Inlägg 8: I vilket vegansk GI-mat visar sig riktigt njutbart

Har varit ute på ett riktigt äventyr matmässigt. Jag plockade fram kokboken "GI in the City"av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson. Det var lite klent med vegomat (bara 3 varmrätter) men boken har jag fått gratis på en bokbytardag, och det kan säkert gå att konvertera. Jag testade ett recept "Nöt- och frögratinerade auberginer med tomattofu". Det visade sig dessutom vara veganskt vilket bara är en bonus.

Jag ska inte gå igenom receptet i sin helhet, men i korthet mixar du soltorkade tomater, nötter, frön, olivolja och kryddor och breder på tofu-skivor som du i sin tur har lagt på saltade, oljepenslade auberginer. Sedan kör du hela härligheten i ugnen.

Smakerna i receptet är mycket goda, fänkålen är pricken över i. Lite för mycket pyssel och moment i och med att jag inte har matberedare. Kommer nog att laga det igen, då kanske med lite halloumi till. Det är perfekt mat dagar då du inte ska träna och vill ha en lätt middag.