lördag 22 december 2012

Inlägg 32: I vilket jag beskriver mitt planerade julbord

Det är planeringsdags för julbordet. Jag befinner mig lite mittemellan imitations-skolan, att vegomat ska likna köttmat (t.ex. ättiksinlagd aubergine och sojabullar), och skolan att vegomat står finfint på egna starka ben. I år har jag fått till det tycker jag. Jag återkommer att se hur det blir. Såhär kommer det att se ut om jag hinner med allt. Förutsättningarna är att jag är enda vegon i släkten.

 Kalla julbordet:

  • Färska dadlar fyllda med getost
  • Kryddig morotssoppa (Vi får se om den blir varm eller kall. Jag skippar krämen dock)
  • Algsallad från Lotta Brincks "Det vegetariska köket"
Varma julbordet:
  • Min julsallad som jag gör varje år (sallad 1 i länken fast jag använder helst gulbetor för det blir vackrast så)
  • Sojabullar från Hälsans Kök
  • Potatis i någon form (Det brukar min fasters trevliga familj fixa)
  • Någon variant på ost
  • Gott bröd
Jag återkommer med ett inlägg om hur julen blev i verkligheten.

måndag 10 december 2012

Inlägg 31: I vilket min paradrätt klär sig i juleskrud

Jag har tidigare berättat om min paradrätt, potatisgryta med spenat och vanilj. Igår lagade jag den igen men jag bestämde mig för att klä skönheten i julskrud. Jag bytte helt enkelt spenaten mot färsk grönkål och bytte granatäpplena och russinen mot klippta torkade fikon. Jag tror att denna julvariant kan passa bra som middag på juldagen, när det är lätt att bli julmatstrött. Här kommer den-med copyright och cred till Lotta Lundgren.


  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 4 stora potatisar, fast sort
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tetra kikärter (350 g)
  • 1 1/2 tsk spiskummin, mald
  • 1 1/2 tsk koriander, mald
  • 1 krm vaniljpuder (pulveriserad vaniljstång, kolla hyllan för bakprodukter)
  • 1 tsk socker
  • ca 200-300 g färsk grönkål
  • skurna torkade fikon
  1. Finhacka vitlöken och klyfta löken. Skala och tärna potatisen.
  2. Stek lök och vitlök i lite olivolja, tillsätt potatisen och låt steka med en stund.
  3. Häll på vatten så att det precis täcks. Koka ca 15 minuter under lock tills potatisen mjuknat.
  4. Tillsätt kikärter, grönkål, kokosmjölk, kryddor och socker. Smaka av med salt (börja med 1/2 tsk).
  5. Låt puttra ihop till krämig konsistens ytterligare några minuter.
  6. Servera med fikon och gärna kokt hirs.

lördag 8 december 2012

Inlägg 30: I vilket jag resonerar kring jul och vego

Go'Kväll tog upp vegetarisk julmat i veckan. Jag var hoppfull när jag hörde det-jag jobbar ständigt på att uppdatera julmaten. Men vilken besvikelse det blev. Inte för att jag tror att kockar är några övermänniskor, men Johanna Westman begick det stora felet blandkostare gör-nämligen att dränka grönsakerna i grädde och ost. Det går men det är väldigt gjort och ganska tråkigt. Har man missat att man kan laga en vegetarisk paj eller gratäng, då kan man inte ha sett matprogram sedan Arne Weisse tände ljus på julafton.

Den stora utmaningen med julbordet när du slängt ut kött och fisk är enligt mig inte det varma julbordet utan det kalla. Visst man kan koka aubergine och lägga in i ättika för att det ska likna sill, men i min bok så finns det tillräckligt mycket god vegomat som står på egna ben. Att det är gott och ser vackert ut går före den traditionella julmaten.

Min tanke för det kalla julbordet är att göra en snygg sallad och dadlar med getostfyllning. Jag äter hellre det som förrätt än att imitera något eller bara äta ost. Jag är ensam vegetarian dessutom. Kanske jag vågar mig på en kall soppa också, att dricka i ett fint glas. Jag tänker tapas och plockmat. Ingen har svultit ihjäl vid ett julbord.

Vill ni se hur det gick till i Go'Kväll kan ni titta här.

I nästa inlägg klär sig min paradrätt i juleskrud.