torsdag 31 oktober 2013

Min första glass-ärtor, päron, timjan och citron

Jag var ju på release för "Glass åt alla" som ni har kunnat läsa här.Har nu gjort min första glass-ärtor, päron, timjan och citron. En något udda kombination kan tyckas, men det där med gränserna på råvaror som används i mat och råvaror som används i desserter är något som jag har slutat med för länge sedan.

Det här med glasstillverkning var lättare än jag trodde (saknar glassmaskin) men det tar lite tid.  Det stora problemet när jag gjorde denna glass var att skålen jag gjorde smeten i var lite för stor för att få in i frysen men det löser jag lätt till nästa gång med att använda en mindre skål. Själva smaken var jättefin-grön och frisk. Härligt nog så  knöts de individuella smakerna både ihop till en elegant helhet och fick eget spelrum. Smakar lite som ett prunkande grönsaksland. Färgen blev också vackert-lätt och elegant ljusgrön.

Jag skulle ha tagit en bild när glassen var klar men tyvärr hann jag och Goron äta upp den =)

Det häftigaste är känslan när du står och vispar och smeten börjar att få glass-konsistens.




söndag 20 oktober 2013

Ett fantastiskt bra vardagsrecept

Senaste Buffé hade en klockren artikel med recept baserade på Livsmedelsverkets lista över de tio nyttigaste grönsakerna. I sann bonusmatsanda så bröt jag min idétorka och tillagade thaistuvad savojkål. Fisksåsen bytte jag mot thailändsk soja och den stekta korven fick bli vegopuckar från Anamma istället. Åt dem med nudlar och färsk koriander till. Det här kommer jag att laga ofta eftersom det går fint att göra även med andra kålsorter. Detta kommer att bli ett fint alternativ till veckosallad.

torsdag 10 oktober 2013

Och pulpan då?

Som ni har kunnat läsa så har jag börjat använda min råsaftcentrifug. Att använda den gör att det blir rester, s.k pulpa, över. Dessutom har jag nu en nollvision i mitt kök-ingenting ska gå till spillo. Här kommer därför några tips vad jag har gjort av pulpa:

Kålrot-ingefära-apelsin:
Hamnade i bönbiffar, där originalreceptet skriver rivna rotfrukter. Funkade lika bra.

Grönkål-Granny smith:
Slängde ner resterna i en wok.

Fänkål-päron-stjälkselleri:
Mixade jag med grekisk yogurt, örtsalt och olja till en röra till maten. Blev mycket gott.

Vad gör du med din pulpa?

tisdag 8 oktober 2013

Veganonsdags-tvivel

Jag sitter här på morgonen en veganonsdag. Jag ska vara ärlig-det är veganonsdagstvivel. Funderar på om det är värt det. Det är inte maten som är problemet, jag lagar ofta veganskt även de dagar som "bara är vegetariandagar", det är mjölken i te. Jag erkänner, så är det. Jag har börjat arbeta på att lära mig dricka te utan mjölk, men på morgonen är min experimentlusta död.

Man kan säga att jag är åsnan mellan två hötappar, där vänster hötapp är min personliga njutning och höger hötapp är min vilja att göra gott för världen. Kan tänka att jag gör något bra genom att skippa köttet men det är ju den där lilla viljan att ständigt göra mer.

Det jag funderar på är att istället för att ha veganonsdag ha 2-3 dagar i veckan när lunch och middag är veganska. Det skulle egentligen inte vara någon stor omställning, så är det ju ofta idag. Och kanske fortsätta att öva på att dricka te utan mjölk varje onsdag.

Vilket är ditt svåraste att släppa matmässigt? Vilket steg funderar du på att ta men tvekar? Berätta i kommentarerna.

söndag 6 oktober 2013

Linslasagne

Igår kväll blev det lasagne. Jag var sugen på att laga en vegetarisk lasagne utan att ha någon vegofärs i så valet föll på mina favoritlinser-belugalinser. Denna lasagnen började som bonusmat eftersom jag råkade ha råvarorna hemma till tomatsåsen och på den vägen är det. Bjöd min köttätande pojkvän på det och han tyckte att det var jättegott.

Ingredienser

  • En sats tomatsås med salvia och morot
  • 2 dl belugalinser
  • 200 g färska lasagneplattor
  • 500 g lätt creme fraiche
  • riven ost (skriver inte ut mängden utan man får välja själv. Vissa vill ha ytan lätt ostbeströdd, andra ett tjockt täcke)

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka tomatsåsen enligt anvisningarna
  3. Koka linserna i 20 minuter.
  4. Rör ner de kokta linserna i tomatsåsen.
  5. Smörj en form, c:a 21x30 cm och lägg i ett tunt lager tomatsås. Varva lasagneplattor, tomatsås och creme fraiche. Avsluta med tomatsås. Strö över osten.
  6. Tillaga i nedre delen av ugnen i c:a 30 minuter.

lördag 5 oktober 2013

Ett kittlande första möte

Har just haft ett kittlande första möte med min råsaftcentrifug. Den har stått hos mig ett tag men har inte fått komma fram och visa vad den kan. Men idag var det dags. De första råvarorna att möta sitt öde i centrifugen blev kålrot, apelsin och ingefära. Så ner i den och pressa på. Det tar lite tid att våga och det kändes ovant men det var ruskigt roligt. Juicen var ruskigt god men stark. Jag kommer att återkomma när jag juicar mer. 



Det sägs att det blir mycket disk men jag gjorde som Renee Voltaire sade och diskade direkt så det blev överkomligt.