lördag 8 december 2012

Inlägg 30: I vilket jag resonerar kring jul och vego

Go'Kväll tog upp vegetarisk julmat i veckan. Jag var hoppfull när jag hörde det-jag jobbar ständigt på att uppdatera julmaten. Men vilken besvikelse det blev. Inte för att jag tror att kockar är några övermänniskor, men Johanna Westman begick det stora felet blandkostare gör-nämligen att dränka grönsakerna i grädde och ost. Det går men det är väldigt gjort och ganska tråkigt. Har man missat att man kan laga en vegetarisk paj eller gratäng, då kan man inte ha sett matprogram sedan Arne Weisse tände ljus på julafton.

Den stora utmaningen med julbordet när du slängt ut kött och fisk är enligt mig inte det varma julbordet utan det kalla. Visst man kan koka aubergine och lägga in i ättika för att det ska likna sill, men i min bok så finns det tillräckligt mycket god vegomat som står på egna ben. Att det är gott och ser vackert ut går före den traditionella julmaten.

Min tanke för det kalla julbordet är att göra en snygg sallad och dadlar med getostfyllning. Jag äter hellre det som förrätt än att imitera något eller bara äta ost. Jag är ensam vegetarian dessutom. Kanske jag vågar mig på en kall soppa också, att dricka i ett fint glas. Jag tänker tapas och plockmat. Ingen har svultit ihjäl vid ett julbord.

Vill ni se hur det gick till i Go'Kväll kan ni titta här.

I nästa inlägg klär sig min paradrätt i juleskrud.




Inga kommentarer: