torsdag 11 april 2013

Linssoppans dag-Legend of Zelda style

Jag var faktiskt en av de som var med och grundade den här dagen. Liv-dagen för att linssoppa är livgivande mat. Livgivande, klimatsmart och framför allt ruggigt god. Nog snackat om bakgrunden, nu firar vi=)

Mitt första linssoppans dag firande skedde på temat "de fyra elementen". Tyvärr raderades det inlägget i den stora bloggrensningen jag gjordeI år blir det tre av de sopporna och jag har valt ett annat tema, något smalare men en favorit-legend of zelda. I den här spelserien söker du bl.a. efter Triforce, en gyllene triangel som ger den som rör vid den möjligheten att uppfylla alla sina önskningar. Triforce delas i tre delar-styrka, visdom och mod.

Då kör vi

Mod

Linssoppan för mod är från inte helt okända matbloggaren Gitto. Inbillar mig att den är en hödjarrätt inför saker i livet som kräver stort mod, men den passar lika bra att bjuda en hjälte eller hjältinna som kommer hem från sina stordåd. Dessutom är receptmakerskan en modig tjej. Om det nu är en tv-spelslegend som Link eller bara en liten hjältinna som vågat gå till tandläkaren trots den läskiga borren, det väljer du.

Gittos linssoppa som får änglar att sjunga

Visdom

Soppan för visdom, Helenas currydoftande lins- och ananassoppa, passar här eftersom det i det numret av Buffé där den först publicerades som stod att den är skapt av diverse bonusmat (dvs. rester) och det är så vist så det ska jag inte behöva förklara. Den föddes dessutom i ett skolkök, och skolan ska ju bidra med livsvisdom. God är den hur som helst, och om du inte känner för det, skit i att rosta paprika och kör på burkananans. Den blir lika härlig ändp.

Styrka

Sista linssoppan, för styrka, blir len linssoppa. Gjord av en mamma för en treåring som älskar den efter en dag i pulkabacken. Jag tycker att den har styrka i det att den går snabbt att göra med enkla ingredienser, och är också ett bra sätt att utfodra många =)


Jag är fullt medveten att det är lakritsens dag också, men lakrits har sina beundrare iallafall. Linssoppan är en doldis som förtjänar att lyftas från sin status som konstig hippiemat.

Inga kommentarer: