onsdag 29 augusti 2012

Inlägg 13: I vilket jag sjunger grönkålens lov


Det finns en grönsak som är god, vacker, mångsidig och hälsosam. Trots detta så säljs den bara en knapp månad om året, och på restaurangerna är det knappt att den får ätas, utan där hamnar den istället under skinkan som dekoration. Jag talar förstås om grönkål.

Nu sitter kanske icke grönkålsfrälsta och undrar-vad gör man med grönkålen? Det är inte så svårt, kan du laga spenat och ruccola kan du använda grönkål. Min faster gör en grönkålswok med bl.a. rödlök, couscous och valnötter till jul som är jättegod. Det är en grönsak som tål värme bra-och den är guddomligt god om man bara ångkokar den lätt. Strimlar man den fint och tar bort den tuffa mittstocken är den mumsig i en sallad med äpplen, apelsin och rödlök.

Det känns också märkligt i dessa tider när vi värnar alltmer om närodlat och matens ursprung att vår svenska grönkål för en tynande tillvaro medan långväga resenärer som gojjibär och acai får spaltmeter och hyllningar här och var.

Det finns fler kålentusiaster och till och med egna grönkåls-siter. Här blir Rasmus från Vegologi intervjuad för The Kale Project.

Slutligen frångår jag maten och vädjar till era hårdrockshjärtan och "Game of thrones"-frälsta sinnen. Grönkålen har en smak som ekolådan beskrev som "järn, vinter och allvar". "Winter is coming" och kan det bli mer metal?

Inga kommentarer: