onsdag 15 januari 2014

Sallad utan slentriangrönsaker

Det finns en grönsakskombination som jag, om jag var diktator i Sverige, skulle förbjuda omedelbart. Det är isbergssallad, tomat och gurka. Av följande skäl; 1) De smakar inte speciellt mycket, 2) De är inte speciellt bra för miljön och 3) De ligger som stora betongsuggor i människors tankar och blockerar kreativiteten vad gäller grönsaker. Därav termen slentriangrönsaker som läsvärda Karins Miljöblogg så smart har myntat.

Nu tar vi fram hammaren och krossar betongsuggan med att göra några sallader helt utan slentriangrönsaker. De flesta är dessutom i vintersäsong. Samtliga recept är för 4 personer.

Rödkålssallad med apelsindressing 
Från Lotta Brinck och Nisse Petersons "Det vegetariska köket"


  • 1 klyfta (350 g) rödkål
  • 1 stort äpple (jag tog ekologisk Granny Smith)
  • 1 dl hackad purjolök
  • 1 dl pressad apelsin
  • 1 tsk örtsalt
Strimla rödkålen och hacka övriga ingredienser. Blanda apelsinsaftern och örtsaltet till en dressing. Koka upp vatten och lägg rödkålen i det. Häll genast av vattnet och spola kålen i kallvatten. Lägg kålen i en skål. Häll över dressing och blanda allt. 
Tänk på att hacka purjolöken fint om du som jag inte riktigt är kompis med purjolök.


Linssallad med äpple
Originalreceptet är från samma bok som ovan men jag freestylade lite av födsel och ohejdad vana. Kommer att blogga originalreceptet någon gång.

  • 2½ dl belugalinser
  • 1 liten purjolök
  • 2 dl kesella/tofutti (sour supreme)
  • 3 msk osötad senap
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk dragon
  • salt, peppar
  • 2 syrliga äpplen
Koka linserna. Hacka äpple, vitlök och purjo. Rör ihop kesella/tofutti, senap, dragon, salt och peppar till en röra. Blanda allt. Salladen fungerar på kall och ljummen.

Asiatisk kålsallad
Även denna från "Det vegetariska köket"'.


  • 300 g k¨l (vit-, röd-, savoy- eller salladskål)
  • 1 burk (140 g) ekologisk ananas (Ja, du vill ha ekologisk ananas. En konventionellt odlad ananasplanta har doppats i gift 10.000 gånger. )
  • 2 msk cocosflingor
  • 1 msk vinäger
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt, peppar
Börja med att hälla av ananasen och spara 2 msk av juicen. Blanda juicen med vinägern och pressa i vitlöken. Smaka av med peppar och salt.
Strimla kålen med osthyveln. Koka upp vatten och ge kålen ett snabbt uppkok och häll av vattnet direkt (Använder du salladskål kan du strunta i detta. Har inte provat, men jag tror att det kan räcka med att slaka vitkålen, dvs. hälla kokande vatten över den). Varva kål, ananas och kokos i en skål. Häll över dressingen. Den här salladen serveras kall.

Om du nu är dödstrött på kål men vill ha en sallad som är fri från slentriangrönsaker så rekommenderar jag denna sesamdressade råkostsallad.






Inga kommentarer: